Zdravotný matrac

Čalúnnictvo > Zdravotný matrac

Zdravotný matrac Dobrý a kvalitný spánok má pre človeka veľký význam. Počas spánku si dokážeme odpočinúť a načerpať energiu, ale môže to byť aj naopak. Iste ste to už zažili, že sa ráno zobudíte unavenejší, než ste si večer líhali. Problematika spánku je ešte stále pomerne neprebádaná, veľa toho, čo sa v spánku s organizmom deje nepoznáme. Podložka na ktorej je spiace telo uložené, významne prispieva k jeho pohodliu. Pre zdravého človeka je najvhodnejšou posteľou drevená pričňa. Tá je však pre súčasného civilizovaného človeka nepohodlná.

Odnaučili sme sa používať toto prirodzené a zdravé ležanie. Pojmom "zdravotný matrac" je často nesprávne označovaný vyhovujúci matrac. Ak máme na mysli doslova zdravotný matrac, jedná sa o špeciálnu podložku-matrac pre chorých s rôznymi ortopedickými úpravami, alebo matrac vyrobený z proti alergických materiálov a podobne. V oblasti zdravého spánku označujeme za zdravotný matrac taký, ktorý navodí odpočinok, úľavu, relax, posilnenie, progres organizmu. Vhodný matrac je skôr tvrdý, než mäkký, vzdušný, dobre odvádzajúci nadbytočnú vlhkosť. Matrac významne ovplyvňuje kvalitu spánku, preto cieľom každého solídneho výrobcu matracov by mal byť zdravý spánok jeho zákazníkov.

S technickým pokrokom si postupne komplikujeme život, napríklad aj vytváraním nadmerného pohodlia. Zmäkčovanie sedadiel, ležadiel atd. je príjemné, ale často nezdravé. Súčasný štýl spania na posteli spôsobuje zhýčkanosť tela a jeho deformovanie. Najviac trpí chrbtica, ďalšie v poradí sú hygiena, dýchacie problémy a alergie. Človeka, ktorý dlhodobo používa nevhodný matrac asi neprehovoríme k návratu na drevenú pričňu. Na zlepšenie zlého spánku bude skôr vhodný "dobrý" matrac namiesto toho zlého. Pre jeho označenie aj naďalej pokojne používajme výraz "zdravotný" matrac. Toto označenie budeme používať aj v tomto blogu.

Nejedná sa o žiadnu špeciálnu zdravotnú pomôcku, termínom zdravotný matrac sa označuje súhrn správnych vlastností zmäkčeného ležoviska, ktoré priaznivo riešia tieto dôležité parametre zdravého spánku:

- poloha spiaceho tela
- rovnomerná podpora jednotlivých častí tela
- teplotný režim tela
- vzdušnosť matraca
- odvod telesnej vlhkosti
- dostatočná plocha na spanie

Zdravý spánok ovplyvňuje aj množstvo iných faktorov než je samotný matrac a posteľ, napríklad vetranie a teplota v miestnosti kde spíme, spôsob ako zaspávame, stravovanie, dĺžka spánku, hĺbka spánku, prikrývka, alebo svedomie (známe je príslovie: "mám čisté svedomie - môžem kľudne spávať"). Oplatí sa pre dobrý spánok urobiť maximum, lebo dobrý spánok = dobrá energia = dobrý život. Zdravotný matrac je jedna z hlavných vecí, ktoré môžu prispieť k zlepšeniu vášho spánku. Ten vám vyrobí na mieru každé lepšie čalúnnictvo, či štúdio zdravého spánku.

Podobne ako nesedí každému rovnaké oblečenie, ani jeden a ten istý matrac nevyhovuje rôzne veľkým a rôzne ťažkým ľuďom. Zdravotný matrac by mal byť vyhotovený každému na mieru. Pri množstve služobných ciest som vyskúšal desiatky postelí v mnohých hoteloch. Niekde som sa vyspal ako vo vate a inde som sa zobudil polámaný a unavenejší, ako som si večer líhal. Často bol príčinou nevhodný matrac. Najnovším trendom sú zónové profilové matrace bez použitia lepidiel.

autor textu: Jaro Košík, čalúnnik
Štúdio zdravého spánku

Zdravotný matrac na mieru

matrac na mieru Skúsenosti a vedomosti z rôznych oblastí sme využili pri návrhoch a výrobe zdravého (zdravotného) matraca na mieru. Poznatky z textilnej a konfekčnej výroby nás nasmerovali k úvahám, že tak ako nesadne rovnaký kus oblečenia všetkým ľuďom, tak nemôže vyhovieť ani akýsi "univerzálny" matrac každému. V svete obliekania existujú napríklad konfekčné veľkosti, kde si každý vyberie tú svoju. Podobne výrobcovia matracov ponúkajú určitú škálu (rozmery, hrúbky, tvrdosť ..) výrobkov.

Vieme že vrcholom vo výrobe odevov je šitie oblečenia na mieru. To prirodzene evokuje použiť podobný princíp aj pri výrobe matracov na mieru. Ak vám záleží na kvalite spania, nechajte si vyhotoviť matrac na mieru aspoň raz za 3 až 5 rokov. Za zdraviu prospešný rozhodne nemožno považovať matrac zhotovený z kusa "molitanu" zašitého do peknej látky. Takýto nevhodný matrac sa po krátkom čase používania (asi rok až dva) prejaví deformáciami je viditeľne preliačený (vyležaný), nevhodný anatomicky ani hygienicky.

Na vyhotovenie zdravotného matraca sa používajú sendvičové skladby rôznych čalúnnických materiálov, ktorých úlohou je:
- podopierať telo kopírovaním jeho krivky v každej polohe s prihliadnutím na hlavné oporné body tela
- odvádzať vlhkosť vznikajúcu prirodzeným potením tela
- zabezpečiť tepelno izolačnú funkciu. Jej podstatou je udržiavať správny teplotný režim spánku, čiže kumulovať teplo a udržiavať ho na hodnote telesnej teploty. Správna skladba zdravotného matraca dokáže zároveň nadmerné teplo odvádzať. Vtedy spiace telo oddychuje - nemusí si v spánku "prikurovať".
- zabezpečiť vetranie - vzdušnosť matraca
- mať k dispozícii dostatok miesta pri spaní - správna veľkosť matraca

Ak sa rozhodnete nechať si vyrobiť Zdravotný matrac na mieru, žiadajte aby bolo prihliadnuté na všetky vyššie uvedené vlastnosti. V princípe sa jedná o prispôsobenie všetkých spomenutých parametrov konkrétnemu užívateľovi s ohľadom na ergonomické požiadavky (výška, váha..) a pociťovanie tepla, pohodlia, zdravia...

autor: Erika Navrátilová, projekcia
Štúdio zdravého spánku

Účinky čalúnnických materiálov na zdravie

zdravotné účinky Pretechnizovaná doba neustále zvyšuje záťaž na zdravie človeka a životné prostredie. Reakciou je stále väčší tlak na zdravotnú nezávadnosť spotrebného tovaru, ktorý je podrobovaný prísnejším a dôslednejším testovacím procesom. Aj čalúnnické materiály sú dnes prísnejšie posudzované a testované na ich zdravotnú závadnosť/nezávadnosť. V minulosti sa už zistilo, že niektoré syntetické textílie používané napr. na výrobu oblečenia spôsobovali pri dotyku s pokožkou dráždenie, vyrážky, ekzémy a iné zdravotné komplikácie. Ak si uvedomíme, že takmer všetky používané "zmäkčovacie" materiály sú dnes na báze PUR-peny, teda jedná sa o syntetické látky, mali by sme si uvedomiť a zvážiť ich možné nepriaznivé účinky na naše zdravie.
Viac o zdraví na - Účinky čalúnnických materiálov na zdravie





2 komentáre:

  1. Prečo sa venuješ téme pohodlie a zároveň tvrdíš, že správne je "nepohodlné" (drevená pričňa) ?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Počuli ste porekadlo, ktoré hovorí že najlepšia je zlatá stredná cesta ? Kedysi v detstve som mal problémy s chrbticou. Bolo to počas prudkého rastu a ortopéd vtedy odporučil rodičom, aby ma nútili veľa plávať a spať na čo najtvrdšom matraci. Zohnali mi poriadne tvrdú "váľandu" a denne som chodil na plaváreň. Postupne sa stav chrbtice zlepšil. Ja som plával nakoniec chvíľu aj závodne.

    Cez prázdniny sme chodievali ako deti na celé dva mesiace k starým rodičom. U nich sme spávali vo veľkých posteliach na pružinových roštoch. Skákali sme na nich ako na trampolíne. Spalo sa tam dobre, ale mňa počas obdobia zdravotných problémov s chrbtom babka nechala spávať na tvrdom gauči.

    Neskôr na základnej vojenskej službe som si zažil aj spánok na drevenej prični. Dostal som "desať ostrých" od veliteľa za neskorý príchod z opušťáku. V base boli na spanie skutočne iba drevené dosky zavesené na retiazkach. Žiadne pyžamo, ani periny. Spalo sa v montérkach, s kanadami na nohách na doske, ktorá bola o pol metra kratšia než ja. Jediná poloha bola v klbku na boku. Kto to vyskúšal, vie čo znamená bolesť bedrových kĺbov.

    Neskôr po vysokej škole som na vlastnom tele skúšal spanie na drevenej prični, ktorá mala správnu veľkosť a bola uspôsobená na spánok. Postupne sme ju zmäkčovali pridávaním vrstiev deky. Kto spal na "karimatke", vie že už takáto tenká vrstvička významne pomôže spánku. Naše testovanie drevenej prične ukázalo, že je potrebná určitá zmäkčujúca vrstva, aby sa dnešnému človeku dalo spať. Na doske to nevydržíte.

    ZLATÁ STREDNÁ CESTA.

    OdpovedaťOdstrániť