Profesionálne šitie v čalúnnictve

Čalúnnictvo > Profesionálne šitie v čalúnnictve

šitie Nevyhnutné vybavenie pre profesionálne šitie predstavujú šijacie stroje - overlocky, ktorými sa v 1. pracovnej operácii šije, odstriháva a začisťuje, takže okraje textílií sa nestrapkajú. Stručný úvod do problematiky urobíme týmto článkom, pre viac informácií o šití v čalúnnictve odporúčam knihy Čalúnenie nábytku I, II, III.

Hobbylock má švy vďaka veľkému objemu textílie tak elastické, že sa prispôsobia akémukoľvek pohybu. Zvládnutie rôzneho materiálu umožňujú 1 – 2 ihly, 2 – 4 nite a až 14 programov, čo spôsobuje čistotu ušitého spoja zvnútra ako aj z opaku a ich absolútnu rovnomernosť. Počas šitia sa aplikuje diferenciálne podávanie, ktoré pri obrátenom nastavení umožňuje vytvárať vlnové efekty. Začistenie okrajov textílií sa realizuje bežnou alebo ozdobnou priadzou a 3-nitovým stehom flatlock.

Stehy sa už nerozťahujú, a to ani pri elastických materiáloch, vďaka diferenciálnemu podávaniu sa neriasia švy jemných textílií, švy sa tvoria absolútne rovnomerne. Pri ozdobnom, dekoračnom šití je použitý dvojnitový steh flatlock.

Všetky navliekacie dráhy sú farebne označené! Taktiež ľavý chápač (slučkovač) je možné bez problémov navliecť. Vďaka špeciálnemu navliekaciemu systému vkĺzne nit bez problémov do vedenia nití chápača. Napätie nití sa presne a ľahko nastavuje bez ohľadu na jemnosť či hrúbku nití. Pri otvorenom krytu chápača nie je možné šiť. Odstrihovač nití (vstavané brity) je praktický – oreže zvyšnú látku i pri práci s viacerými vrstvami, riadený elektronicky.

Vďaka premennému tlaku prítlačnej pätky a možnosti nastavenia 2 rýchlostí šitia („Pomalé šitie“ pri náročných prácach a „Rýchle šitie“ pre plynulé, jednoduchá šitie, ktoré sa nastavujú na nožnom spúšťači) získame optimálny výsledok bez ohľadu na použitú textíliu (jemné alebo ťažké).

Výmena ihiel je „snap - on system“ (jednoducho nasadiť a vybrať). Displej stroja ukáže správne napätie nití. Super trvanlivý päťniťový overlockový steh a dvojitý retiazkový steh sú predpokladom pre perfektné šitie čalúnených poťahov.

Coverlock pracuje na podobnom systému ako hobbylock, ale má naviac možnosť vytvárať ozdobný efekt pomocou 3 vrchných krycích stehov a stehu TOP COVER (spodkom a vrchom krycí), tzn. že čo je u cover stehu (prádlový steh) na rubu, je možné šiť spôsobom „rub a líce“.

Coverlock šije 4 rôznymi technikami šitia: klasický overlockový steh (2 – 5 nití), cover steh (prádlový steh), top cover (spodkom a vrchom krycí steh) a dekoratívne stehy (až 10 nití naraz pre rôzne dekoratívne stehy).

Display ukáže všetky potrebné informácie, pokiaľ ste si vybrali určitý steh, ako napr. šírku stehu, dĺžku stehu (automaticky nastaví a môže sa jemne v malých krokoch doladiť), akú ihlu máte použiť, aké napätie nite je predprogramované, polohu ihly, polohu vrchného britu orezávača, silu vpichu ihly, doporučenie na výber najvhodnejšej z 3 prítlačných pätiek, optimálnu výšku prítlačnej pätky pre prácu s niekoľkými vrstvami alebo hrubými textíliami, rýchlosť šitia, ...

Toto je možné si uložiť do jednej z troch pamätí pre každý steh.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára