Trojvrstvové textílie radu Excellent

Čalúnnictvo > Trojvrstvové textílie radu Excellent

Trojvrstvové textílie Základný princíp trojvrstvovej pleteniny (tkaniny) je jej tvorba z troch vrstiev mikrovlákien s veľkým podielom bavlny (ba) a so špeciálnou prímesou karbónových – grafitových (CA) alebo strieborných vlákien, mikrokapsúl, ktoré zabezpečujú vysokú úžitkovú hodnotu a komfort v používaní (antialergickosť, možnosť prania klasicky aj chemicky, antibakteriálnosť a pod.) - viac v knihe Čalúnenie nábytku I, II, III.

Vrchná vrstva textílie je zmes mikrovlákien bavlny (ba), polyamidu (PAD), polyesteru (PES), polyakrylonitrilu (PAN) a acetátového vlákna s obsahom karbónu (CA). Môže obsahovať aj špeciálne prísady, ktoré dávajú textílii charakteristické vlastnosti (napr. vôňa eukalyptu). Stredová výplňová vrstva textílie je najčastejšie z dutých polyamidových (PAD) alebo polyesterových (PES) vlákien, ktoré viažu mikrokvapkovú vlhkosť a táto pri spolupôsobení teploty ľudského tela uvoľňuje aktívny oxid. Spodná vrstva textílie je spravidla elastická tkanina z polypropylénu (POP), ktorá dáva textílii veľkú pevnosť v ťahu. Trojvrstvové textílie radu EXCELLENT sa vyrábajú v troch vyhotoveniach, ktoré sa odlišujú cenou, prímesami a údržbou.

1. VYHOTOVENIE TEXTÍLIE [MICROCARE®]


obsahuje špeciálne acetátové vlákno s obsahom antimikrobiálneho aditíva (železitá soľ), ktoré permanentne oxidačne dezinfikuje textíliu, čím ničí baktérie, plesne, mikrohuby a zabraňuje samovoľnému rozkladu metabolitov (kúsky kože, pot, ...). Hmotnosť textílie sa pohybuje od 310 g•m-2. Obsah materiálového zloženia (v %) je: 36 ba + 28 PAD + 27 PES + 9 CA. Môže sa prať klasicky aj chemicky v práčke do 60 °C. Cenovo je najdrahšia. Alternatívy vyhotovenia MicroCare používané na čalúnnických poťahoch sú: MicroCare Carbon má zvýšený obsah grafitového vlákna, čím sa zvyšuje aj množstvo uvoľňovaného aktívneho O3, teda zlepšuje sa hygiena výrobku aj čo sa týka absorbovanej vlhkosti. Stress free je tkanina bez vodivých kovových vlákien s antistatickou úpravou. Aloe Vera je pletenina s mikrokapsulami s aromatizovaným enzýmom Aloe Vera Barbaensis (Aloe pravá). Pôsobením ľudského tepla dochádza k rozpadu kapsúl a uvoľňovaniu arómy Aloe, čo priaznivo vplýva na dýchacie cesty a pokožku.

2. VYHOTOVENIE TEXTÍLIE [AMBIENTE LINE®]


neobsahuje špeciálne acetátové vlákno a mikrokapsule. Môže sa prať chemicky a na vlastnú zodpovednosť aj v práčke do 60 °C. Cenovo je podstatne lacnejšia. Alternatívy vyhotovenia Ambiente Line používané na čalúnnických poťahoch sú: ProViskose® je mäkká, hladká a na omak príjemná pletenina bez CA vlákien, ale s podielom viskózy a Lyocellu, tj. vlákna z drevnej hmoty, ktoré má veľkú savosť a vlastnosti ako ba; ako stredná vrstva (medzivrstva) je použitá textília z motaných savých vlákien.

3. VYHOTOVENIE TEXTÍLIE [SILVER LINE®]


obsahuje okrem špeciálneho CA vlákna aj strieborné vlákno (cca 3 %), ktoré pôsobí ako výborný likvidátor baktérií a plesní; odstraňuje elektrostatický náboj, čím sa zlepšujú termoregulačné vlastnosti textílie. Môže sa prať chemicky a na vlastnú zodpovednosť aj v práčke do 60 °C. Cenovo je podstatne drahšia. Alternatívy vyhotovenia Silver Line používané na čalúnnických poťahoch sú: Repellent® je pletenina, ktorá neobsahuje CA vlákno, ale mikrokapsule s obsahom Eukalyptu, ktorý odpudzuje obtiažny hmyz – komáre, muchy, ...




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára