Nové materiály pre čalúnnikov

Čalúnnictvo > Nové materiály pre čalúnnikov

Nové materiály pre čalúnnikov Na komfortné výrobky majú čalúnnici široké možnosti voľby nových materiálov pre čalúnenie nábytku. Spomeniem len niektoré, na ktoré som narazil počas posledných nábytkárskych veľtrhov a výstav. K ďalším sa vrátim v niektorom budúcom príspevku a na Čalúnnických dňoch 2007. Pre kvalitné poťahy sa využívajú 3-vrstvové tkaniny, ktoré sú v lícnej vrstve tkané z prírodných vlákien, poprípade sú napustené výťažkami z liečivých rastlín, alebo inak ošetrené pre zvýšenie úžitkovosti pre zákazníka.

Stručná charakteristika nových materiálov pre čalúnnikov

Bambusové vlákna v kombinácii s bavlnou a PES vláknami tvoria poťah odolný mikroorganizmom, je na dotyk mäkký a nekrčivý. Lyocel je 100 %-ná drevná celulóza, ktorá v poťahu s dutým PES vláknom zabezpečuje absorpciu vlhkosti a rýchle vysúšanie v nezaťaženom stave. Tým zamedzuje vzniku tvorby plesní, húb a iných mikroorganizmov. Na dotyk je hebká a dobre drží tvar.

Ylang-microfiber je mikrovlákno impregnované výťažkom rastliny Ylang-Ylang (Kvet kvetov), čo má za následok príjemnú vôňu, pôsobí ukľudňujúco a antidepresívne, pričom pôsobí aj ako afrodiziakum. Na dotyk je mäkká a odvádza vlhkosť.

Peny Hydrolatex je pena z kombinácie HR peny a syntetického latexu, pričom si zachováva prirodzenú tuhosť a veľmi dlhú tvarovú stálosť. Perforovanie je priečne, preto je priedušný. Nemá, ako syntetický latex, povrchovú kôru. Embrace Talalay je viskoelastická latexová pena s otvorenými bunkami, ktoré zaručujú termoreguláciu a vzdušnosť; v zime hreje, v lete chladí. Vysoká elasticita zabezpečuje povrchovú mäkkosť a takmer dokonalé podoprenie, pretože nevytvára žiadny protitlak, čím umožňuje ľahké otáčanie.

Nawapur (Navaro) sú PUR peny s veľkým obsahom rastlinného oleja (Verenda, Skočec obecný, Slnečnica), najčastejšie ricínového, slnečnicového alebo z repky olejnej. Je pevný, pružný, elastický, priedušný a má dlhú životnosť. Ďalšie nové materiály pre čalúnnikov nájdete v prvej časti trilógie Čalúnenie nábytku (Materiály).




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára