Teflónová úprava nábytkových poťahových textílií

Čalúnnictvo > Teflónová úprava nábytkových poťahových textílií

Teflónová úprava nábytkových poťahových textílií Nábytkové poťahové textílie (NPT) sa upravujú za účelom zvýšenia úžitkových vlastností a tým aj predĺženia ich životnosti. Jednou z povrchových úprav NPT, ktorú preferujú členské štáty EÚ na miesto Scotchgardovej úpravy (tzv. 3-úprave), je teflonová úprava, alebo tzv. 6-bodová úprava. Stručné vysvetlenie teflónovej úpravy uvádzam v texte nižšie. Viac o problematike povrchových úpravách poťahových textílií sa dozviete v knihách Čalúnenie nábytku I, II, III.

Výhody teflónovej úpravy:

- samozhášavá (ťažko horí, a to len pokiaľ pôsobí priamy plameň),
- antistatická (nevytvára statickú elektrinu),
- vodovzdorná (odpudzuje tekutiny, najmä vodu),
- prachuvzdorná (odpudzuje prach a iné nečistoty),
- odolná mastnotám (nevsiaknu masť, maslo, tuky, ...),
- odolná olejom (odpudzuje mastivá, minerálne aj organické oleje).

Táto NPT je vyrobená podľa technológie s ochrannou značkou TEFLON DU PONT s použitím vlákien SYLKHARESSE. To znamená, že spája estetický vkus s nenapodobiteľnými vlastnosťami praktickej povahy a pevnosti. Môžeme o nej povedať, že je:

• eklektická = preberá netvorivým spôsobom cudzie myšlienky alebo prvky: vkus a štýl každej kultúre bude vyhovovať zafarbením (možno použiť až 500 farieb a ich odtieňov), dezénom a originalitou;
• ľahko udržiavateľná = škvrny od oleja, mastnoty, vína ako aj žuvačky sa ľahko odstránia handrou napustenou alkoholom alebo perchlóretylénom;
• prateľná = môže sa umývať letnou vodou (do 40 °C) s prispôsobeným čistiacim prostriedkom;
• odolná = neopotrebováva sa a udržuje svoj pekný vzhľad a svoje nezameniteľné vlastnosti v čase.

O jej priaznivých technických vlastnostiach hovoria aj skúšky a testy vyhotovené podľa špičkových metód (v ďalšom označenie metódy pre AATCC 22-1985 = 1, pre metódu podľa firmy DuPont = 2, pre AATCC 118-1984 = 3 a pre metódu Nylstar 64REC 063L560 = 4) a popredných noriem (v ďalšom označenie nemeckých noriem DIN 53857/1 = 1n, DIN 53859/2 = 2n, DIN 53863/3 = 3n, DIN 54004 = 4n, DIN 54021 = 5n, DIN 54021 = 6n, DIN 53920-BA-C = 7n, označenie talianskej normy UNI 9743 = 1t, označenie britskej normy BS 5690 (Martindale Tester P = 12 kPa) = 1b).

Najčastejšie sa NPT vyrába o šírke 150 cm a plošnej hmotnosti cca 260 g.cm-2, pričom zloženie nosného podkladu je 65% PES + 35% Ba a povrchu 100% PAD.

Rozmerové odchýlky po praní – za mokra sú vysoké - podľa 7n sú v osnove aj v útku maximálne 1 %, predĺženie - ťažnosť (podľa 1n) je v osnove do 28,0 % a v útku do 21,8 %, pevnosť v ťahu (podľa 1n) v osnove max. 93,6 kg a v útku max. 51,3 kg.

Pevnosť v pretrhnutí osnovy je 4,8 kg a v útku 4,1 kg - podľa 2n; pevnosť v odieraní, tzv. End Point („konečný stupeň“) je podľa 3n aj 1b >25.000 n.s-1 (otáčok za sekundu) a šmyková pevnosť vo švoch podľa 1t > 180 N v osnove na útok aj v útku na osnovu.

Priedušnosť NPT (priepustnosť vzduchu) je podľa 4 max. 60 l.m-2.s, pričom hodnoty ochrany TEFLON®-u sú podľa 2: kvapka vody = 5 (odpudzuje vodu), prach = 4 (neprepúšťa) a podľa 1 má Spray test hodnotu 100, čo je veľmi priaznivé ohodnotenie, a podľa 3 – skúška na priepustnosť olejovitých látok má hodnotu 5 = ťažko priepustné až nepriepustné.

Skúšky na farbostálosť sa vykonali podľa 4n (na svetle) a 5n (trenie za sucha a trenie za mokra). Ich hodnota je 5, okrem trenia za mokra, kde je hodnota 4/5; tieto „známky“ predurčujú NPT s teflonovou úpravou do prostredia vystaveného intenzívnemu žiareniu, napr. slnečnému.

Kto vyrába v Európe takúto NPT? Európskym priekopníkom vo výrobe NPT s teflónovou úpravou je talianska firma Walter BORTOLOSSI, ktorá dodáva túto textíliu aj na slovenský trh pod obchodným označením WONDERFUL.

Čistenie textílií s teflónovou úpravou

Na záver uvediem niekoľko praktických rád o ošetrovaní a čistení NPT s teflónovou úpravou
• prilepenú ŽUVAČKU sa snažíme odstrániť odlepením a hrubý zvyšok po nej veľmi jemne zoškrabať nožom (ostrie noža je takmer kolmo k NPT) a utrieť zvyšnú škvrnu kusom handry napustenej v alkohole;
• rozliaty ČAJ vysať jemným kusom utierky, utierať veľmi jemne a s citom kusom textílie namočenej v letnej vode a prípadne vzniknutú škvrnu odstrániť kusom handry napustenej v alkohole;
• rozliatu KÁVU vysať jemným kusom utierky, zvyšok odstrániť pijavým papierom a prípadne vzniknutú škvrnu odstrániť kusom handry napustenej v alkohole;
• rozliate VÍNO odstrániť pomocou pijavého papiera a prípadne vzniknutú škvrnu odstrániť kusom handry napustenej v alkohole;
• MASNÉ ŠKVRNY (maslo, sadlo, olej, ...) odstrániť pomocou pijavého papiera a prípadne vzniknutú škvrnu odstrániť kusom handry napustenej v perchlóretylénu.

Čalúnený nábytok s poťahom z NPT s teflónovou úpravou si nevyžaduje zložité ošetrovanie. Pri uprataní usadený prach na povrchu výrobku vysajeme s podtlakom nastavenom na vysávanie záclon, prípadne vlhkou handrou namočenou v letnej vode so špeciálnym prípravkom (môže byť aj slabý roztok čistiaceho prípravku typu JAR, PUR ap.). Mechanicky poškodené miesta (prerezanie, roztrhnutie a iné) necháme spraviť v odbornom servise, nakoľko technológia šitia prípadne lepenia si vyžaduje špecifické materiály a technológie.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára