Nano textílie

Čalúnnictvo > Nano textílie

Nano textílie Nový poťahový materiál – jeho prednosti a nedostatky v dizajne vo výrobe čalúneného nábytku - viac v knihe Čalúnenie nábytku I, II, III.

Nano-technológia používaná pri výrobe nano textílie tvorí efekt „vytláčania“ kvapiek vody. Kvapalina sa nevpíja do vlasu látky, ale zostáva na jeho povrchu. Kvapalina nevstupuje do látky a nemôže znečistiť látku. Vďaka tomu je možné poťah veľmi ľahko čistiť. Nano-textília (obchodné názvy: Alcantara, Antelope, H2O, Nanofiber, Nanovlákno, a pod.) nemá iba povrchovú úpravu, ale poskytuje aj molekulárnu ochranu vďaka nano-technologickej chemickej úprave. S ohľadom na tieto vlastnosti, je nano-textília zdravším a ekologickejším produktom v porovnaní s inými poťahovými látkami, ktoré sú upravené bežnými „nešpinivými úpravami“.

Spracovanie a údržba Nano-textílie

Poťahová nano-textília je jednofarebná textília s jemným vlasom. U tohto typu látky môže zľahnutým vlasom (pri transporte v bale, alebo priamo na sedacej súprave – na frekventovaných miestach) dochádzať ku zmene odtieňa – látka je v týchto miestach svetlejšia. Tieňovanie je charakteristickou vlastnosťou tohto typu materiálu a je dobré na ňu upozorniť koncového zákazníka. V prípade výraznejšieho otlaku (oveľa svetlejšie miesta) je možno látku upraviť naparovacou žehličkou. Nesmie však dôjsť k priamemu kontaktu s látkou!!!

Látka je vyrobená metódou nano-technológie. Principiálne sa jedná o to, že povrch každého jednotlivého vlasu je pokrytý extrémne tenkou ochrannou vrstvou, ktorá zabraňuje tomu, aby akýkoľvek druh nečistoty vnikol do tela vlasu. Vďaka tejto metóde sa nečistoty na látke iba zotierajú z povrchu vlasu a nie je teda potrebné používať šampónové čistiace prostriedky a pod. ako u iných typov látok, kde nečistota môže vsiaknuť do vlákna (návod na bežnú údržbu a rozdiel medzi klasickou nešpinivou úpravou a nano-technologickou úpravou je popísaný vyššie). Táto látka má taktiež vďaka nano-technologickej úprave veľmi vysokú oderuvzdornosť – minimálne 70.000 ot. Martindale.

Svojím vzhľadom je nano-textília podobná ekokoži alebo niektorým typom koženky, ale je podstatne kvalitnejší. Preto odporúčame dizajnérom túto textíliu pre návrhy nábytku do priestorov s veľmi náročným používaním: exteriérový nábytok, lodný nábytok, spoločenské solitéry (lavice a taburety do kaviarní a barov) a pod.

Poťahová látka je lepená z niekoľkých vrstiev, pričom základná podkladová látka je biela a vrchná vrstva je farebná (v súčasnosti je to až 75 farieb).

Tento fakt je nutné zohľadniť pri spracovaní – šití. Pri aplikovaní jednoduchých švov v namáhaných miestach (spoj plochy sedáku a príhrany a pod.) môže dôjsť k posuvu nití vo šve a tým k nevzhľadnému odkrytiu bielej podkladovej tkaniny. Preto je dôležité odskúšať spôsob šitia tejto textílie vopred a v namáhaných miestach aplikovať preplátované švy, prípadne použiť technológiu štepovania.

Podklad pod nano-textíliu musí byť kvalitný – elastický, nezliehateľný, tvarovateľný a pod. V opačnom prípade, napr. pri opravách bez výmeny staršej PUR peny, dochádza k zvlneniu textílie a jej nedostatočnému predpätiu, čo má za následok neestetický vzhľad a rýchle opotrebovanie aj napriek vysokej oderuvzdornosti.

Čistenie Nano-textílie

Nano-technológia umožňuje veľmi ľahké čistenie látky (iba vodou) a tým poskytuje efektívnu ochranu pred rôznymi baktériami a prachom, preto je látka veľmi vhodná napr. pre rodiny s deťmi, pre ľudí s alergiami a pod. - skrátka a jednoducho pre osoby s vysokými nárokmi na komfort užívania.

Rôzne znečistenie (jedlom, guličkovým perom, atramentom, domácimi zvieratami, topánkami, pri detských hrách a pod.) odstránime z látky jednoducho handričkou a čistou vodou. Vlhkou handričkou sa snažíme nečistotu zotrieť krúživými pohybmi. Potom sa látka vysuší. Pri veľkom znečistení postup opakujeme niekoľkokrát.

Ako je vidieť z piktogramov, nanovláknové materiály sa smú prať veľmi šetrne v práčkach pri veľmi miernom mechanickom pôsobení, jemne sa plákajú vo vode teplej maximálne 30 °C a môžu sa odstreďovať, ale nesmú sa sušiť v bubnovej sušičke.

Môže sa čistiť tetrachlóretanom (perchlóretylénom), monofluórtrichlórmetanom s obmedzeným pridaním vody, s obmedzeným mechanickým pôsobením a s obmedzenou teplotou sušenia. Môže sa čistiť aj rozpúšťadlami trifluórtrichlóretanom a ťažkým benzínom (destilačné rozmedzie medzi 150 °C a 220 °C, bod vzplanutia 38 °C až 60 °C) obvyklými postupmi čistenia bez obmedzenia.

Používanie hladičky (žehličky) je maximálne 110 °C (symbol •), alebo pri naparovaní naparovacou žehličkou sa hladiaca plocha nesmie dotýkať textílie. Nesmie sa bieliť prostriedkami uvoľňujúcimi chlór.

Záverom o Nano-textíliách

V príspevku je popísaný nový typ čalúnnickej textílie, ktorá má nielen v Európskej únii, ale aj vo svete, najmä v USA, budúcnosť. A to nielen z pohľadu dizajnérskeho (výber z veľkého množstva farieb a ich odtieňov), ale aj užívateľského (ľahká údržba, nenáročné čistenie a ošetrovanie). Nano-textília je zdravší a ekologickejší produkt v porovnaní s inými poťahovými látkami, a to či sa jedná o tkaniny, pleteniny alebo bytové netkané textílie.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára