Materiály pre čalúnenie

Čalúnnictvo > Materiály pre čalúnenie

Materiály čalúnenie

O materiáloch v čalúnnictve pojednáva moja kniha Čalúnenie nábytku I. - Materiály, ktorá slúži ako učebnica pre stredné a vysoké školy ale poslúži aj laickej verejnosti rozšíriť vedomosti a získať praktické zručnosti pri jednoduchých čalúnnických opravách. Materiály sú logickým úvodom do štúdia čalúnnictva. Materiály určujú z čoho je čalúnenie nábytku vyhotovené. Po stručnom pohľade do histórie materiálov nasleduje klasifikácia súčasných materiálov v čalúnnictve. Objednajte si celú trilógiu včas a jednu z kníh dostanete zdarma. Medzi najdôležitejšie materiály pre čalúnenie patria: materiály na výrobu nosných kostier nábytku (drevo, drevotrieska, skrutky, klince..), tvarovacie a kypriace materiály (molitany, rúna..), poťahové materiály (textílie, usne..), izolačné materiály (jutovina, sieťovina..), pomocné materiály (stuhy, gombíky, nite, obalové..).

Molitany

molitan N - štandardný typ, použitie - základná objemová zložka čalúnenia a matracov vo forme dosiek, pásov alebo tvarových dielov, tak samostatne. Najčastejšie používané typy: N1820, N2538, N3038.

molitan H - pre čalúnenie so zvýšeným odporom proti stlačeniu, použitie: spevňujúca vrstva na silnejšie namáhané miesta, alebo na miesta s vysokým dynamickým zaťažením. Najčastejšie používané typy: H2545.

molitan W - čalúnenie so zníženým odporom proti stlačeniu, použitie: zmäkčujúca vrstva pre sedací nábytok pre dosiahnutie optimálneho pocitu pohodlia a komfortu pri sedení. Najčastejšie používané typy: W2519, W3530.

molitan RE - lepená ľahčená PUR pena, spevňujúca, alebo nosná vrstva čalúnenia, sedacích častí a matracov, znižuje deformácie, alebo ako oddeľujúca vrstva na miestach, kde je čalúnenie spojené s konštrukciou nábytku. Využitie: ako výplňový materiál všade, kde je potreba vyplniť priestor alebo objem pružnou mäkkou hmotou.

Drť v podobe pravidelných a nepravidelnych tyčiniek slúži ako výplňový materiál do vankúšov a prikrývok, sedacích a operných častí čalúneného nábytku, pre obalovú techniku, pre akustické účely.

molitan S - špeciálne prevedenia používa sa v prevedení so zníženou horľavosťou pre akustické a tepelné izolácie. V kombinácii s textilným materiálom sa používa pre čalúnenie interiérov vozidiel, kde sa vhodne spájajú akustické a tepelno-izolačné vlastnosti s poddajnosťou a mäkkosťou.

molitan E - polyesterový typ, je určený pre výrobu púzdier a tvarových výplní slúžiacich na balenie výrobkov v elektrotechnickom alebo sklárskom priemysle. Vo forme pásov peny, alebo pásov textilu kašírovaného penou slúži pre obuvnícke a textilné firmy na výrobu vystielok, zateplovacích vložiek a zmäkčujúcich vrstiev obuvi a odevov. Pre čalúnnictvo nemá väčšie využitie.

Poťahové látky (textílie)

Poťahové látky Neodmysliteľnou súčasťou čalúneného nábytku je poťahová látka. Keďže je viditeľná, má pre väčšinu zákazníkov rozhodujúcu dôležitosť pri výbere svojho čalúneného nábytku. Veľkou mierou sa podieľa na estetickom rozmere výobku. Okrem estetického hľadiska sú dôležité aj ďalšie parametre, ktoré danej textílii pridávaju na hodnote napr. pevnosť, odolnosť voči pošpineniu, hrúbka, čistiteľnosť, pociťovanie pri kontakte s ľudským telom, nehorľavosť, protibakteriálnosť atd. Dnes je ponuka poťahových (bytových) textílií pestrá, bežne sú k dispozícii obyčajné "handry" ale aj vysokokvalitné viacvrstvové poťahové textílie.

Kvalita poťahovej textílie

V odborných kruhoch sa na vyjadrenie kvality textílie používa jednotka "martindale". Názov vznikol z mena autora metódy (angličan Martin Dale), ktorá je založená na princípe oderu až do narušenia súdržnosti vlákien. Testovanie sa prakticky uskutočňuje tak, že testovaná látka sa uchytí do prístroja, a následne sa šúcha krúživým pohybom šmirgľového papiera o predpísanej zrnitosti dovtedy, kým sa vlákna od seba oddelia. Zariadenie spočíta počet pohybov, ktoré boli potrebné na rozodratie testovanej vzorky. Týmto počtom oderov sa vyjaduje kvalita. Za kvalitnú sa považuje textília, ktorá má hodnotu martindale okolo 100.000, naopak podradné sú látky s hodnotou 15.000-20.000.

Poťahové textílie, vzorkovník

Niekoľko desiatok výrobcov, od ktorých nakupujeme poťahové látky neustále inovujú farebné vzory, vyvíjajú nové vlákna a spôsoby tkania texílií. Snažia sa vždy na novú sezónu pripraviť úplne nové alebo aspoň inovované kolekcie látok (podobne ako je tomu vo svete módy).

Preto každý rok obmieňame vzorkovníky látok, častokrát aj tie obľúbené a osvedčené len preto, že ich výrobca prestal vyrábať. Namiesto starých prichádzajú nové kolekcie, ktoré majú modernejší dizajn, ale nie vždy nahradia starý osvedčený typ.

Do nášho vzorkovníka poťahových látok vyberáme každoročne okolo 300-500 vzoriek, z ktorých si naozaj vyberie každý. Vyžiadajte si aktuálne vzorky látok, zašleme vám ich mailom, alebo ukážeme osobne v našej dielni.

Najlepšie sa osvedčujú látky, ktoré sa vyrábajú vo viacerých farebných odtieňoch pre široké možnosti zladenia do každej domácnosti, každému podľa chuti. Dobre sa s nimi dosahujú vzájomé farebné kombinácie pri použití na jednom kuse nábytku.

Vzorky textílií
   
BRISTOL   BRISTOL2 farby (málo)
BRIT   BRIT14 farieb (príliš)
JUSTINE   JUSTINE3 farby (málo)
LONDON   LONDON7 farieb (ideálne)
MEXICA   MEXICA7 farieb (ideálne)
TACONA   TACONA7 farieb (ideálne)

 

Výber poťahovej textílie

Pri voľbe poťahovej textílie väčšinou dochádza ku kompromisu. Vyberáme vyhovujúcu kvalitu a vzhľad látky a zároveň je rozhodujúca aj cenová priateľnosť. Poťahová látka najvýznamnejšie ovplyvňuje výslednú cenu čalúneného výrobku či opravy. Všeobecne platí pravidlo - čím kvalitnejšia látka, tým je za vyššiu cenu. Preto je potrebné zvážiť, čo naozaj od poťahovej látky očakávate a potom vybrať v príslušnej kvalitate správny druh a farebný odtieň.

Majte na pamäti, že kvalita látky priamo ovplyvňuje životnosť celého výrobku, preto si nechajte poradiť, než si kúpite nejaký "cenový hit" a po roku ho zničený vyhodíte. V ponuke výrobcov nájdete aj nevhodné látky, ich nízka cena je dosahovaná tým, že sa na výrobu používajú podradné až nevyhovujúce vlákna.

Častým prehreškom býva používanie dekoračných látok na čalúnenom nábytku. Tie sú naozaj neporovnateľne lacnejšie, ale absolútne nevhodné na tieto účely. Sú to látky, ktoré sa používajú na závesy, obrusy a podobné využitie.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára