Čalúnenie 2007 trendy na najbližšie roky

Čalúnnictvo > Čalúnenie 2007 trendy

Čalúnenie 2007 trendy

VEĽTRH NÁBYTOK A BÝVANIE 2007 V NITRE NAZNAČIL TRENDY PRE ČALÚNENIE NÁBYTKU A DIZAJN NA NAJBLIŽŠÍ ROK

Na veľtrhu NÁBYTOK A BÝVANIE 2007 v Nitre sa potvrdili očakávané trendy na najbližšie obdobie, v čalúnených výrobkoch nastupuje vlna masívnosti sedacieho nábytku, nastupujú viac zónové PUR peny, zložité konštrukcie čalúnenia, na povrch sa používajú viacvrstvové textílie na prírodnej báze pestrých farieb.

TROJVRSTVÉ TEXTÍLIE NA PRÍRODNEJ BÁZE


Uprednostňované sú poťahy z anilínových usní teplých farieb alebo nové tzv. trojvrstvové textílie na prírodnej báze. Výrazne sa uplatňuje ergonomické riešenie sedenia aj ležania. Novinku opierania rúk pri polohovateľnom kresle uplatnila firma KRIŠKA. Podrúčka nie je valcovitého alebo hranolovitého tvaru, ale má tvar kvapky, ktorá sa zužuje smerom k operadlu. Polo ležiaca osoba tak môže pri vstávaní obopnúť podrúčku prstami bez namáhavého pozdvihnutia tela tak. Nemusí si teda pomáhať zapretím prstov do prednej časti podrúčky.

ZDRAVÝ SPÁNOK PRINÁŠAJÚ KVALITNÉ MATRACE


Ďalšia novinka sa týka lôžkového nábytku. Firma LB BOHEMIA predstavila technologicky náročný matrac, ale pre užívateľa takmer ideálny. Jednalo sa o matrac vyrobený z kociek rôznej tuhosti a mäkkosti, pričom základ tvorili až 4 výškové rozmery. Tieto napomáhali udržovať telo pri ležaní na znak, na boku alebo na bruchu v ideálnej rovine bez príznakov preležanín.

Takmer všetky firmy vyrábajúce matrace používajú zónovú konštrukciu čalúnenia, najčastejšie 5 až 7 zónové („komorové“). Naviac firma TROPICO vkladá do PUR konštrukcie 3D rúno, ktoré prevzdušňuje matrac, pričom dodáva matracu vyššiu pružnosť. Akciová spoločnosť GUMOTEX používa 3D rúno ako mäkčiacu vrstvu čalúnenia. Na kvalitný zdravotný matrac sa okrem klasických nábytkárskych pien typu K, H a W začínajú používať kvalitnejšie peny typu HR, V a s použitím prírodných zložiek ako je ricínový olej (napr. JELÍNEK) či slnečnicový olej (napr. MATERASSO), ktoré nahrádzajú zložku polyol cca o 25 %; preto firmy označujú tieto peny ako BIO alebo NATUR.

LATEXOVÉ PENY ZO SVETA ČALÚNENIA EŠTE NEODCHÁDZAJÚ


Okrem PUR peny sa niektoré firmy vracajú k využitiu latexovej peny na kvalitatívne vyššej úrovni, tzv. HYDROLATEX čo je zmes HR peny a latexovej peny vyrobenej systémom Talalay v 3 zónach. K ďalším postrehom sa vrátim v niektorom budúcom príspevku a na Čalúnnických dňoch 2007 – Teória a prax, ktoré sa budú konať 6.9.2007 pri príležitosti 55. výročia pôsobenia Drevárskej fakulty vo Zvolene a 200. výročia vysokoškolského lesníckeho školstva na území Slovenska, na ktoré vás týmto srdečne pozývam.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára