Čalúnenie dverí

Čalúnnictvo > Čalúnenie dverí

Čalúnené dvere Čalúnený nábytok delíme na dve hlavné skupiny: 1. sedací čalúnený nábytok, 2. lehací čalúnený nábytok. Čalúnené dvere sú samostatnou kategóriou, keďže sa nejedná o nábytok v pravom slova zmysle a majú špecifické postupy vyhotovenia aj použitie. Podobnou veľkou oblasťou je napríklad auto čalúnnictvo, ktoré je významným odvetvím s uplatnením veľkého počtu absolventov s čalúnnickou kvalifikáciou. Záujemcom o túto prácu odporúčam učebnice Čalúnenie nábytku I., II., III.

Účelom čalúnenia interiérových dverí je estetické pôsobenie interiérového priestoru, zamedzenie úniku tepla a čiastočná zvuková izolácia interiérového priestoru od hluku z exteriéru a opačne, do exteriéru. Čalúnenie dverí sa vyhotovuje dvoma spôsobmi: 1) klasicky, tzn. s použitím líšt a 2) moderne, tzn. s použitím očalúnených dverových plôch na zarazenie. Čalúnenie dverí sa realizuje jednostranne alebo z oboch strán dverného krídla. V oboch systémoch sa začína od kľučky, v prípade obojstranného čalúnenia od vonkajšej strany dverí. Čalúnenie sa ukončuje na pantovej strane chrbtu dverí.

Čalúnenie dverí klasické

Klasické čalúnenie interiérových dverí sa vyznačuje olištovaním po obvode plochy dverí, vyplnením vzniknutej obmedzenej plochy PUR penou. Tyyp peny volíme podľa požadovanej funkcionality (zvuková, tepelná ... izolácia) čalúnených dverí. PUR pena sa prekryje rúnom alebo tenkou PUR penou s presahom na plochu líšt a potiahne sa poťahom z koženky alebo iného syntetického materiálu.

Ak budeme povrch zdobiť čalúnnickými klincami, je potrebné už počas pripevňovania obvodových líšt pripevniť v ploche dverí aj lišty, do ktorých budeme neskôr zatĺkať ozdobné klince. Nesmieme zabudnúť osobitne potiahnuť lišty okolo kľučky poťahovým materiálom, lebo na povrchu líšt sa poťah bude do týchto „kľučkových“ líšt pripevňovať klincovaním ozdobných klincov.

Poťah vnútornej strany začíname sponkovaním poťahu na plochách líšt z vnútornej strany od strany kľučky smerom k pántom a od vrchnej strany dverí na spodnú stranu.

Čalúnenie dverí moderné

Moderné čalúnenie interiérových dverí sa vyznačuje očalúnením tenkej plošnej konštrukcie z preglejovaného materiálu, v ktorom sú zapustené narážacie kolíky. Po obvode sú prilepené, resp. prisponkované plastové profily. Do takto vymedzenej plochy sa bodovo prilepí PUR pena, bodovo sa prelepí rúnom alebo tenkou PUR penou a nakoniec potiahne poťahom, ktorý sa zakončí sponkovaním na rubovej strane preglejky. Do dverí sa predvŕtajú otvory, do ktorých sa narazia kolíky z očalúnenej preglejky. Ak ide o obojstranne čalúnené interiérové dvere, zrealizujeme ten istý postup aj na druhej strane dvier.

Čalúnené dvere - polotovar

Najjednoduchším riešením sa javí polotovar na očalúnenie dverí, ktorý sa dá zakúpiť v niektorých predajniach. Jedná sa o koženku s podšitou tenkou vrstvou PUR peny, ktorú si samostatne pripevníte na dvere. Koženkový polotovar upravíte podľa potreby priamo doma (pristrihnutie podľa rozmerov dverí) a následne priklincujete na dverné krídlo. Montáž je podľa návodu jednoduchá, výsledok býva často prekvapujúci.

Práca samotná si vyžaduje určité základné čalúnnické zručnosti a skúsenosti s poddajnosťou a pružnosťou poťahových materiálov. Pri samo-montáži dverového čalúnenia dochádza často k poškodeniu poťahu dverí (vykonávali sme už viacero úprav po nevydarených domácich pokusoch montáže). Často je potrebné vykonať aj väčšie úpravy, ako napr. rezbárske opracovanie dverí pred pripevnením koženky, aby sa zväčšený rozmer (po pridaní čalúnenia) vmestil do zárubne. Toto riešenie čalúnenia dverí je vhodné nanajvýš na estetické účely, najlepšie na vonkajšiu stranu dverí (strana kam sa dvere otvárajú). Osobne však takéto čalúnenie dverí neodporúčam.

Vstupné čalúnené dvere - čalúnenie utesní interiér pred únikom tepla, utlmí hluk z miestnosti von (dnu), vhodné pre dvere do bytu, do zubárskej ordinácie, zaujímavé estetické zhodnotenie dverí sa dá dosiahnuť potiahnutím rôznymi modernými materiálmi. V neposlednom rade čalúnenie dverí ochráni tajomstvá pred zvedavým uchom susedov a podobne.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára