Kľakačka

Čalúnnictvo > Kľakačka

Kľakačka Kľakačka "LOTOS" slúži k správnemu sedeniu, hmotnosť tela je rozložená do kolenného a bederného kĺbu rovnomerne. Chrbát je nenásilnou formou udržovaný v spriamenej polohe. Tento výrobok sme pôvodne vyrobili pre potreby sedenia pri rôznych cvičeniach koncentrácie a meditácie. Keďže my Európania nedokážeme sedieť dosť dlho bez sedadla (ako to odporúčajú učenia z východu, kde je sedenie na zemi samozrejmosťou). Zaujal nás však spôsob akým sedávajú ženy v Barme (sed na pätách). To dalo vzniknúť myšlienke vyrobiť si podsedák - kľakačku, aby aj toto sedenie na pätách bolo o niečo jednoduchšie a príjemnejšie. Kľakačka Lotos naozaj pomohla predĺžiť meditačné sedenia aj na niekoľko hodín. Inšpirovali sme sa starou severskou kľakačkou, pridali sme niekoľko nových vlastností, upravili tvary a vznikol veľmi pekný kúsok sedacieho nábytku. Kľakačka má neobyčajnú vlastnosť - podporuje správne sedenie, nedovolí Vám sedieť krivo.

Na kľakačke vydržíte bez problému sedieť vzpriamene dlhý čas. Po niekoľkých použitiach si na ňu zvyknete a budete prekvapení, ako rýchlo sa dostavia blahodárne zdravotné výsledky, ktoré poskytuje zdravý spôsob sedenia. - kľakačka fotogaléria

Zdravie a aktívny prístup k nemu je dôležitou oblasťou života každého jedinca. Projekt ČPZ (Čalúnenie Pre Zdravie), ktorému u nás vo firme svorne hovoríme čépezetka, je naše vnútro-firemné krédo. Aspekt zdravia je pre nás samozrejmosť, ktorá sa pri našej práci akosi prirodzene vyvinula vnímaním okolitého sveta technológií, dopadov na životné prostredie a zdravie nás všetkých.

Sedíte správne?

Čalúnnici sme tu na to, aby sme vám "zmäkčili" život, priniesli vám pohodlie, zároveň dbáme na vaše zdravie. Čalúnené výrobky človek používa najmä na sedenie a spánok. Čalúnnictvo môže výrazne ovplyvniť zdravie človeka, práve v týchto dvoch oblastiach.

správne sedenie

Otestujte sa:
1. Uhádnite, na ktorom obrázku je znázornené správne sedenie?
2. Na ktorom obrázku je znázornené ako najčastejšie sedávate vy?

Zhodujú sa vaše odpovede? Tiež sme sa zaoberali touto anomáliou. Prečo takmer každý pozná, čo je pre neho správne/zdravé, ale napriek tomu činí často opačne? Či sa jedná o stravovanie alebo o sedenie, človek sa chová rovnako čudne. Čo spôsobuje takéto chovanie? Určite si odpoviete aj sami. My sme hľadali odpoveď trocha zložitejším spôsobom, položili sme si doplňujúcu otázku: Ako má vyzerať stolička, alebo sedátko, podložka pod zadok, ktorá by bola pre človeka zdraviu prospešná a zároveň by ju rád používal? ...

Zdravé sedenie

Urobili sme pokus. Rozmiestnili sme v miestnosti rôzne sedátka od vankúša cez taburetky a rôzne stoličky až po fotely. Sledovali sme ako sa budú chovať návštevníci onej miestnosti, ktoré sedenie si vyberú. Odpoveď z tohoto testu asi poznáte aj sami. Vankúš ostal bez povšimnutia a fotel sa silne opotreboval.

Pocit pohodlia pri sedení zohráva tak významnú úlohu, že človek preskočí aj argument prospešnosti. Takže pohodlie plus zdravie. To bolo naše zadanie. Ak sa podarí skĺbiť tieto dva prvky do jedného sedátka, máme vyhraté.

Na obrázku 1. je poloha tela v ergonomicky správnej polohe. V tejto polohe nie je chrbtica deformovaná, nedochádza k jej poškodzovaniu. Skúste si takto sadnúť a zotrvať v nezmenenej polohe niekoľko minút. Ak vám to nerobí problém patríte zrejme k vzácnej menšine trénovaných ľudí. Ak vás po chvíli rozbolí chrbát, alebo sa telo spustí do zhrbenej polohy, budete sa musieť takémuto sedeniu naučiť. Podobne ako napríklad v ortopédii existujú rôzne rovnátka či korzety, existuje pomôcka pre správne sedenie.

zdravé sedenie Správna poloha sedenia sa najľahšie dosahuje pri sede na stoličke s klinovou podložkou. Vtedy je poloha panvy správne "podsadená" aby mohla chrbtica zaujať ideálnu S-ovitú polohu. Problém s klinovou podložkou, ktorá sa pokladá na štandartnú stoličku spočíva v šmýkaní sa z nej. Aby sa tomuto zošmykávaniu zamedzilo musí vyvíjať sediaci protitlak nohami. A je po výhode. Tento problém vyriešil roku 1979 nórsky dizajnér Peter Opsvik, keď predstavil svoju prvú kľakačku. Protipohyb proti zošmykávaniu zo šikmej sedacej plochy je vyriešený kľačaním. Tým sa zároveň odbremení panve časť váhy. Pri sedení na rovnej ploche je zaťažená celou váhou panva a oba bederné kĺby. Pri kľakosede sa rozdelí medzi zadok a kolená. Pomer akým sa rozloží hmotnosť tela sa dá regulovať nastaviteľným sklonom sedadla. Vo všeobecnosti platí - čím šikmejší sed, tým väčšie zaťaženie na kolená a holene, ale je ľahšie udržať správnu polohu trupu.

Používanie: z vlastnej skúsenosti doporučujem na začiatku používať kľakačku len na dobu pokiaľ je sedenie príjemné. Nezabúdajte že ide o určitý druh telesného cvičenia (posilňovanie svalov chrbta) preto sme k sebe nekompromisný, prísny ale ohľaduplný. Postupne záťaž zvyšujete, sedíte častejšie na nej než na klasickej stoličke.

Dynamické sedenie

Od roku 1979 sa začal tradovať nový pojem - dynamické sedenie. Ide o balansovanie na sedacej ploche, čím sa aktivujú chrbtové svaly a obmedzuje sa tak opotrebovanie a deformácie chrbtice. Chrbtové svaly sú to čo sme dlhodobo zanedbávali. Poskytujeme im pohodlie rozvaľovaním sa v kreslách a na pohovkách. Až zmľandravejú do takej miery, že niesme schpní ani zaujať správnu sedaciu pozíciu, už nehovoriac o zotrvaní v nej. Preto vznikli rôzne zdravotné pomôcky - fitlopty ( balančné lopty ) a rôzne iné pružinové riešenia sedadiel. Tieto stoličky sú však veľmi drahé. Po rokoch výskumu sa kľakačka javí, ako najlepšie a najefektívnejšie riešenie problému správneho sedenia. Táto pomôcka je vhodná na používanie všade, kde sedíme pri pracovnom stole, pre domáce využitie aj do kancelárie.

Zdraviu vyhovujúca no nepríjemne pôsobiaca šikmosť sedenia je teda vyriešená proti-kľakom. Po niekoľkých sedeniach si na tento nový prvok pri sedení zvyknete. Sedenie sa Vám stane po pár týždňoch aj príjemným. Je len potrebné aby sme naučili chrbtové svaly opäť pracovať. Doteraz len zaháľali a odpočívali, teraz už aktívne udržiavajú trup v rovnováhe. Pri tomto sedení sa nedokážete dlhšie ani predkláňať ani zakláňať (to sú vlastne neprirodzené polohy sedenia). Kontrolórom správnosti vzpriamenej polohy je samotné chrbtové svalstvo, ktoré by sa muselo viacej namáhať v nerovných polohách. Preto sa snaží dostať telo a udržiavať ho v polohe vratkej, ako keď žonglujete s tanierom na palici. Výbornou pomôckou na zlepšenie sedenia je - kľakačka.

Objednávka

objednávka kľakačka Pre vážnych záujemcov o zdravé sedenie zašleme návod na výrobu svojej vlastnej kľakačky. Jedná sa o pomerne jednoduchý čalúnnicky výrobok, ktorí sme zaradili aj do praktickej výučby na niektorých školách. Výrobu kľakačky zvládne aj priemerne zdatný domáci kutil, ktorý si potrebné pracovné postupy môže naštudovať v knihe: Čalúnenie.

Ak nepatríte k manuálne zdatným, môžeme pre vás výrobu kľakačky na mieru zabezpečiť u niektorého z našich čalúnnickych majstrov. Vyhotovenie v akejkoľvek poťahovej textílii (možnosť zladenia s ostatnými interiérovými prvkami) vrátane kože (čalúnnickej usne). Drevená konštrukcia z tvrdého dreva buk, dub... Farebné morenie, lakovanie podľa vašich požiadaviek. Svoje požiadavky nám zašlite prostredníctvom kontaktného formulára na stránke - kontakt.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára