Výbava čalúnnika

Čalúnnictvo > Výbava čalúnnika

Výbava čalúnnika Ak sa práve chystáte založiť si vlastnú dieľňu čalúnnika, budete potrebovať pomerne širokú výbavu. Aká má byť vhodná výbava čalúnnika, aké najnutnejšie vybavenie si na začiatok zadovážiť? Ktoré stroje sú pre čalúnnika najdôležitejšie? To sú otázky, ktoré sa pokúsim stručne zodpovedať v článku nižšie. Vážnejším záujemcom o výbavu čalúnnika odporúčam učebnice pre čalúnnikov - Čalúnenie nábytku I, II, III, kde je spracovaná aj táto téma.

Aké vybavenie čalúnnickej dielne by mal mať čalúnnik – začiatočník, aké špecialista na šitie, aké opravár kostier? Najprv si musíme ujasniť čo budeme robiť: vyrábať nové výrobky, modelovať pre iných výrobcov, či opravovať starý alebo historický čalúnený nábytok? Čalúnnické remeslo je pestré a mnohotvárne, závisí od špecializácie, akými pomôckami, materiálmi a pracovnými zariadeniami sa vybavíme.

Základná výbava čalúnnickej dielne

Nech budeme robiť opravy čalúneného nábytku, reštaurovať starožitné kusy, alebo sa špecializujeme napríklad na čalúnenie dverí, budeme potrebovať dieľňu so základným vybavením. V každom prípade budeme vykonávať technologické operácie premiestňovania materiálov, dielcov, polotovarov (vrstvenie, prezeranie a označovanie tvarov strihu), na čo nám bude potrebný veľký pracovný stôl – minimálna pracovná plocha stola by nemala mať menej ako 750 × 2550 mm.

Na prechodné spojenie vystrihnutých dielov budeme potrebovať čalúnnicke špendlíky s minimálnou dĺžkou 70 mm.

Pokiaľ nechceme nakupovať tvarovky - polotovary dielov z PUR peny (molitanu) alebo iného tvarovacieho materiálu, mali by sme rátať s delením materiálov pílením. Za tým účelom je potrebné vlastniť aspoň strojček s 2 proti sebe kmitajúcimi pílkami s jemným ozubením - pílka na molitan.

Na delenie tenkých materiálov strihaním (textílie, koženky) nám pomôže v prvopočiatkoch aplikovať čalúnnicke alebo ťažké krajčírske nožnice. Neskoršie je vhodné si zadovážiť tzv. kotúčové nožnice alebo strojček s 2 proti sebe kmitajúcimi nožmi, tzv. kmitavé nožnice. Pre delenie usní sa používajú „knajpy“ – špeciálne zakrivené nože, alebo vysúvacie nože.

Tvarovanie dielov sa uskutočňuje už pri samotnom delení materiálov, alebo pri ich spájaní. Najčastejšími technológiami spájania hrubých materiálov (GVD, PUR pena, ...) je lepenie pomocou čalúnnického lepidla (nie obuvnícky Chemoprén – ten poškoduje dýchacie cesty). Nanáša sa stierkou ručne, ale nanášanie lepidla je oveľa kvalitnejšie ak sa použije striekacia pištoľ.

Pripevňovanie tenkých materiálov a dielov, resp. podzostáv k drevenej kostre sa v súčasnosti uskutočňuje sponkovaním – na to je potrebná elektrická alebo pneumatická sponkovacia pištoľ, tzv. sponkovačka. Elektrická sponkovačka je mobilnejšia – prenosná, za to pneumatická je výkonnejšia, aj keď je viazaná na stabilné pracovné miesto a kompresor na výrobu stlačeného vzduchu.

Na klincovanie postačí špeciálne čalúnnické kladivo, alebo kombinácia kladivo – kliešte. Niektoré typy sponkovačiek sú vybavené zásobníkom umožňujúcim používať aj klince. Neskôr je možné dovybaviť sa aj klincovačkou.

Najdôležitejšou technologickou operáciou v čalúnnictve, podobne ako v krajčírstve, v brašnárstve a v obuvníctve, je šitie. Ručné šitie zabezpečujeme pomocou sady špeciálnych ručných ihiel – rovných, guľatých a dvojihiel.

Na strojové šitie používame univerzálny alebo špeciálny priemyselny šijací stroj (vyšší výkon – napájanie 380 V); pri prácach vývojového charakteru je vhodné mať aj 1 overlock. V tomto prípade postačí kvalitný hobbylock alebo coverlock (napájanie 230 V, sú aj s napájaním 380 V pre priemyselné používanie).

Zhrnutie základná výbava čalúnnickej dielne

- pracovný stôl
- čalúnnicke špendlíky
- pílka na molitan
- krajčírske nožnice
- čalúnnícke lepidlo
- sponkovačka
- čalúnnicke kladivo
- špeciálne ihly pre ručné šitie

Rozšírená výbava čalúnnika

Rozvoj techniky dnes mnohé čalúnnické úkony a práce uľahčuje. Nevieme si celkom predstaviť, že by sme šili dvojmetrový šev poťahovej látky ručne. Na to sa už bežne používa šijací stroj. Priemyselné, čalúnnicke šijacie stroje sú prispôsobené prešiť niekoľko vrstiev hrubých poťahových textílií, alebo usní. Tu si čalúnnik s hoby vybavením nepomôže. Bez strojového šitia sa na väčších dielcoch nezaobídeme.

Lepenie čalúnníckych zostáv pomocou ručne nanášaného lepidla je nepostačujúce, spoje sú nerovnomerné. Pri lepení vo väčšom rozsahu sa hodí pneumatická striekacia pištoľ spolu s malým remeselníckym kompresorom. Lepenie striekaním je vhodné realizovať mimo čalúnnickych priestorov, najlepšie v samostatnej miestnosti s dobrým odvetrávaním.

Upevňovanie mäkkých materiálov a textílií na drevené kostry klincovaním sa dnes nahrádza výkonnejším spôsobom, sponkovaním. Práca s ručnou mechanickou sponkovačkou je stále dosť namáhavá, hodí sa na malé opravy priamo u zákazníka. V dielni sa využíva pneumatická sponkovačka s vysokým výkonom. Výhodou je ak používame kompresor pre účely striekania lepidla, ten istý kompresor nám poháňa aj sponkovačku.


- šijací stroj
- striekacia pištoľ
- kompresor
- pneumatická sponkovačka





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára