Lepenie v čalúnnictve

Čalúnnictvo > Lepenie v čalúnnictve

Lepenie v čalúnnictve V posledných rokoch sa v konštrukcii čalúnenia a čalúnených výrobkov hľadajú nové cesty ako zjednodušiť procesy ich výroby. Snahou je, aby sa „odbúrali“ tzv. mokré procesy, ktoré predlžujú výrobu čalúnenia. Záujemcom o hlbší výklad problematiky lepenia v čalúnnictve odporúčam knihy Čalúnenie nábytku I, II, III (Materiály, Konštrukcie, Technológie a technika).

Aká je funkcia lepenia v čalúnnictve? Základným princípom lepenia je fixácia jednotlivých vrstiev čalúnnických materiálov. Pritom lepený spoj musí byť elastický tak ako celé čalúnenie, nesmie narušovať lepené materiály, musí byť ekologický v pracovnom aj v životnom mikroprostredí (svojimi výparmi nesmie ohrozovať život človeka) a musí zabezpečiť priepustnosť vlhkosti a tepla v oboch smeroch – do konštrukcie čalúnenia a z konštrukcie čalúnenia. Toto sú najpodstatnejšie požiadavky na čalúnnické lepidlá.

Aké sú konštrukcie čalúnenia? Na mysli mám konštrukcie z materiálov ako sú polyuretánové peny (PUR), latexové peny (LP), gumokokosové platne (GVD), priemyselné vaty (PV) a rúnotvorné materiály (RM), ktoré môžeme lepiť. Tvarovacie materiály spájané navzájom vo vertikálnom, v horizontálnom či vo vertikálno-horizontálnom smere, respektíve aj kypriace materiály s tvarovacími materiálmi sa v súčasnosti lepia.

Ak chceme prispôsobiť čalúnenie meniacim sa podmienkam užívateľa, je potrebné určité časti výrobku vymieňať, alebo vyrobiť nový výrobok, čo v dnešnej finančnej situácii pre zákazníka nie je akceptovateľné. Pripusťme možnosť výmeny najzaťažovanejšej časti čalúnenia lôžkového nábytku – matraca. Riešenie nie je možné, pokiaľ tvarovacie materiály sú zlepené. Natíska sa možnosť používania lamelového roštu s možnosťou nastavenia segmentov podľa meniacej sa hmotnosti užívateľa.

Prieskumy ako aj prezentácie nových koncepcií na veľtrhoch ukazujú, že jestvuje skupina respondentov, ktorí dávajú prednosť menším, vymeniteľným častiam matraca pred matracom vcelku položenom na lamelovom rošte, s ktorým je potrebné, ako celkom, manipulovať pred prístupom k lamelovému podkladu.

V takých prípadoch je vhodnejšie vytvoriť matrac so samozvierateľnými spojmi. V súčasnosti problém riešia napr. výrobky moravskej firmy LB BOHEMIA, s. r. o., Břeclav.

Stručný popis základných výrobkov:

CASSIOPEA je 7-zónový samozvierateľný matrac s možnosťou individuálneho nastavenia pre užívateľov rôznych hmotností aj výškových kategórií. Špeciálne jadro z vysoko kvalitných HR pien sa skladá z niekoľkých rôznych dielov. Dômyselný systém spájania v horizontálnom smere bez lepenia jednotlivých dielov umožňuje zmenu tuhosti v jednotlivých zónach.

MÉDEA je vysoko luxusný samozvierateľný matrac vo vertikálnom smere, a to v kombinácii pružných HR pien s visokoelastickou penou na hornej strane matraca. Unikátne tvarovanie hornej vrstvy a jej premenlivá výška v jednotlivých zónach matraca zabezpečia ideálnu oporu pri ležaní a rovnomerné rozloženie tlaku matraca. Spoje sa nelepia Je určený užívateľom veľmi rozdielnych váhových kategórií.

ATHÉNA je 7-zónový matrac so samozvierateľnými spojmi vo vertikálnom smere, ktorý ponúka možnosť vnorenia tela a ideálne rozloženie tlaku po celej ploche matraca, pričom plne rešpektuje anatómiu tela rozdelením matraca do 7 zón. Samozvierateľné spoje vysoko pružnej HR peny a visokoelastickej peny zabezpečujú vysokú pružnosť matraca.

Lepenie v týchto prípadoch by „zničilo“ základnú ideu tvorcov konštrukcie čalúnenia matracov. A tou je ideálne rozloženie tlakov pri možnej zmene tuhosti v jednotlivých zónach podľa potrieb užívateľa.

Odporcovia tejto myšlienky môžu namietať, že tvorba samozvierateľných spojov je náročná na presnosť výroby, nezamedzuje sa možnosti „vyskočenia“ čapov a ich návratu na pôvodné miesto, a pod.

Keby uvedené námietky neboli vyriešené, nevznikli by predajné a žiadané matrace. Ukazuje sa, že čím väčšia je plocha, tým je priaznivejšia situácia pre použitie samozvierateľných spojov. Lepenie sa teda do budúcnosti asi presunie na výrobu menších plôch sedacieho nábytku, respektíve na výrobu tzv. klasických doskových matracov odľahčených aj neodľahčených.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára