Šitie a jeho vývoj

Čalúnnictvo > Šitie a jeho vývoj

Šitie a vývoj Keď prví ľudia začali „šiť“, nepoznali ihlu, pre šitie používali špicaté kosti, tŕne alebo iné pomocné predmety. Do okrajov kožušín a neskôr do tkanín boli urobené jednoduché otvo-ry. Aby jednotlivé diely držali spolu, boli týmito otvormi preťahované remienky, šnúrky a pod.

Po tom, ako bola značne obtiažne vyrobená ihla s uškom a namiesto dreva alebo kosti bol použitý bronz a železo, sa norimberským výrobcom ihiel okolo roku 1370 po prvý krát podarilo vyrobiť ihlu z oceľového drôtu. Viac o šití v článku - Profesionálne šitie v čalúnnictve a v knihe Čalúnenie nábytku I, II, III.

Inakšie sa ľudia chovali pri pokusoch vynájsť pre uľahčenie šitia šijací stroj. Voči vynálezcom sa chovali nepriateľsky.

Najstarší zachovalý popis šijacieho stroja pochádza približne z polovice 18.o storočia. S ním bolo vraj možné šiť steh podobný stehu stehovaciemu. Jeho vynálezcom z roku 1755 je označovaný Nemec Weisenthal. Stroj mal ihlu s uškom uprostred ihly.

Okolo roku 1790 zostrojil Angličan Thomas Saint stroj, ktorý šil retiazkový steh, asi v roku 1800 zostrojil Nemec Baltasar Krems na vtedajšie pomery dokonalý šijací stroj pre retiazkový steh. Stroj bol vybavený plynulým podávaním látky, pákou riadenou ihelnou tyčou a ďalšími veľmi zaujímavými zariadeniami, ktoré sa používajú u špeciálnych šijacích strojov dodnes.

Najcennejšie na Kremsovom šijacom stroji bola ním vynájdená ihla s uškom v špičke. Až tento tvar ihly umožnil neskorší vynález šijacieho stroja s dvojitým prešívacím stehom.

Rakúšan Maderberger použil okolo roku 1830 u svojho stroja dve tieto ihly a tak po prvý raz šil steh podobný dvojitému prešívaciemu stehu. Tento stroj, za ktorý bol Maderberger vyznamenaný bronzovou medailou, šil približne 200 stehov za minútu.

Okolo roku 1845 Američan Elias Howe zostrojil a patentoval prvý skutočne použiteľný šijací stroj s dvojitým prešívacím stehom a člnkom. Dnes je všeobecne označovaný za vynálezcu šijacieho stroja, s jeho pomocou bolo možné šiť 5x rýchlejšie ako to dokázala najlepšia šička šijúca ručne.

V roku 1851 Američan Merritt Singer založil spoločnosť na výrobu a predaj revolučného výrobku - stroja na zautomatizovanie konfekčnej výroby.

Cenný pre vývoj a zdokonalenie šijacieho stroja pre dvojitý steh bol vynález Američana A. B. Wilsona z roku 1852 - prvý rotačný chápač s okuliarami.

V roku 1867 sa Singer stáva prvou nadnárodnou priemyselnou spoločnosťou v USA zalo-žením výrobného podniku Singer na šijacie stroje v Glasgowe v Škótsku.

V roku 1878 vynašiel Max Gritzner prvý rotačný chápač bez okuliarov a v roku 1887 Američan nemeckého pôvodu Phillip Diehl vynašiel chápač s oscilačným, t.j. kmitavým pohybom. Tento systém chápača sa presadil a je dodnes prednostne používaný. Najrýchlejším a najtrvanlivejším chápačom sa v posledných rokoch stal rotačný chápač bez okuliarov chápač s centrálnou cievkou a rotační dvojotáčkový chápač bez okuliarov s dvomi otáčkami počas vytvorenia stehu.

Prvý elektrický šijací stroj na svete uvádza Singer na trh v roku 1889.

V roku 2002 uvádza Singer na trh počítačom riadený šijací a vyšívací stroj ponúkajúci širokú paletu pamäťových kariet na vyšívanie rôznych vzorov a abecied, s unikátnymi prvkami ako napr. celkom automatické navliekanie alebo výmena vyšívacích nití.

Elektronika ale už aj dlhšiu dobu používaná mikropočítačová technika revolučným spôsobom zrýchlila a rovnakou mierou tiež zjednodušila šitie. Nikdy predtým neboli šijacie stroje tak jednoducho obsluhovateľné a nikdy predtým nebol k dispozícii taký počet rozdielnych stehov.

Výsledky šitia sú perfektné a stehy čisté a pravidelné. Podľa vlastných znalostí a požiadaviek si môžete vybrať svoj stroj z pestrej ponuky modelov s úplne odlišným spektrom vlastností, výkonností a technického vybavenia: s dvojito rotačným chápačom, šijacími strojami s IDT - systémom (Integrované Dvojité podávanie - Transport) a končia absolútne špičkovým modelom s možnosťou viacej ako 500 programov, čo ďaleko presahuje vlastnosti normálneho šijacieho stroja. S jeho pomocou môžete šiť vzhľadné vzory a dokonca môžete navrhovať a šiť vlastné vzory. Pomocou software vyvinutého za týmto účelom je možné pripojiť šijací stroj k osobnému počítaču a jeho pomocou ho obsluhovať.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára